ethiopia travel tours vacation grouptrips rondreizen
NEDERLANDSENGLISH
Rondreizen en Groepsreizen naar Ethiopië
   

ethiopia travel tours vacation grouptrips rondreizen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

KOFFIE CEREMONIE

 

Dit is een van de meest aangename gebeurtenissen om mee te maken. De koffie wordt door een volle cyclus van voorbereiding genomen recht voor je neus op een heel ceremoniele manier.

Koffie wordt "Bunna" genoemd door de Ethiopiërs.

De ceremonie begint met het wassen van de koffiebonene en geroosterd in een soort van braadslee op een open vuur of een kolen oven. De pan lijkt op de ouderwets popcorn pannen en heeft een lang handvat om de handen ver van dit hitte te houden.

Al je zintuigen zullen worden betrokken bij de ceremonie. De pan wordt heen en weer geschud opdat de koffiebonen niet gaan aanbranden (dit klinkt als het schudden van munten in een potje). De koffiebonen zullen gaan 'poppen' (zoals popcorn) en het meest memorabele deel komt wanneer de geroosterde bonen door het publiek wordt genomen en de lucht zich vult met de aromatische geur van verse koffie.

De geroosterde koffie wordt dan in een kom gedaan, genaamd "Mukecha" voor het malen. De Mukecha is een zware houten kom waar de bonen in worden geschud en met een ander gereedschap, de "Zenezen" (een houten of metalen stok) worden de bonen op een ritmische manier gemalen. De meeste restaurants gebruiken moderne koffiemolens tegenwoordig.

Het koffie poeder is dan in een traditionele pot gedaan, lokaal een "Jebena" genoemd, gemaakt van klei. Het poeder wordt daarna met water gemixt en gekookt boven een vuur. Wederom zal het koffie aroma de zintuigen prikkelen als de geur de kamer vult.

Wanneer de koffie is gekookt, wordt het geserveerd in een kopje genaamd "cini", die eruit zien als kleine Chinese kopjes. Als je je eerste slokje neemt ben je door het complete proces van 'koffie maken' gegaan: wassen, roosteren, malen, koken en nu drinken.

Traditioneel blijven de Ethiopiërs plakken voor minimaal een tweede portie, soms zelfs een derde.

Elke portie heeft een naam. De eerste heet "Abol", de tweede "Tona"of "Huletego" en de derde heet "Bereka" of "Sostega". De koffie wordt niet opnieuw gemalen voor de tweede of derde keer, maar ze houden altijd wat poeder achter voor deze gelegenheden.

Smakelijk drinken!

ethiopia travel tours vacation grouptrips rondreizen ethiopia travel tours vacation grouptrips rondreizen ethiopia travel tours vacation grouptrips rondreizen

 

http://casino.us.org 
© BlueSky Holiday Design
2006-2014

Ethiopia Explore is part of BlueSky Holiday Design